Фармацевти
Контакт

Уринарни инфекции – препознавање, симптоми и третман

Женско здравје

Уринарни инфекции – препознавање, симптоми и третман

Цветанка Трпеноска м-р по фармација | Уринарните инфекции почесто ги...

Мајчино млеко и придобивките од него

Д-р Драгана Емел Маркоска спец. педијатар ПЗУ Старс Медика |...

Најпогодна храна за намалување и превенција на целулитот

Кристина Ѓорѓева Дипл. Фармацевт Аптека Вивалек, Скопје | • Ленено...

Мезотерапија во третманот на алопеција

Д-р Коста Новаковиќ Спец. по дерматовенерологија | Алопецијата претставува губење...

Вечната борба со целулитот

Кристина Ѓорѓева Дипл. Фармацевт Аптека Вивалек, Скопје | Целулитот, познат...

Бременост и употреба на витамини и минерали

Др. Абдијер Билали-Веапи спец.гинеколог-акушер Гинеколошка Ординација “Хера“, Гостивар | Примарна ...

Важност на детекција на 22q11.2 Ди Џорџ синдром во пренатална дијагностика

Дона Коцевски биолог, Геномикс | Во последните години кај бремените жени се воведени нови начини за детекција на најчестите генетски аномалии, користејќи ја слободната фетална ДНК која се наоѓа во мајчината крв. На тој начин директно од мајчината крв можеме да ги детектираме генетските аномалии со точност приближно иста како и кај амниоцентезата (>99 %) […]

Категорија: Женско здравје

мај 1, 2021

11 март 2021 – Светски ден на бубрегот

м-р Душко Ѓорѓиев, претседател Здружение на бубрежно болни граѓани НЕФРОН – Скопје | Светскиот ден на бубрегот World Kidney Day  е најодбележуван настан во светот кој се фокусира на важноста на здравјето на бубрезите. Светскиот ден на бубрегот се одбележува секоја година во вториот четврток од месец март, во повеќе од 200 земји ширум светот […]

Категорија: Женско здравје

март 1, 2021

PCOS – Полицистичен оваријален синдром – актуелна тема на денешницата

д-р Марија Коцева гинеколог-акушер ПЗУ Д-Р ЛОЖАНКОВСКИ | И покрај името, PCOS нема ништо заедничко со цисти на јајчници. Ултразвукот не е метода со која самостојно можеме да потврдиме или да исклучиме постоење на овој метаболистички  синдром. Можно е да имате уреден ултразвучен наод, а да постојат хормонски дисбаланс и PCOS. Исто така, можно е […]

Категорија: Женско здравје

март 1, 2021

Бременост и матични клетки од папочна врвца – Единствен избор за безбедна иднина

д-р Антони Ангеловски BIO SAVE МАКЕДОНИЈА | Матичните клетки се основните клетки на човековото тело. Првата матична клетка е оплодената јајце-клетка и преку процесите на понатамошна диференцијација и специјализација преминува во разни видови клетки, како, на пример, крвни клетки, нервни клетки, клетки на црниот дроб, мозочни клетки, но и сите останати клетки од кои се […]

Категорија: Женско здравје

март 1, 2021