Фармацевти
Контакт

ШТО ГО ПРЕДИЗВИКУВА КАРИЕСОТ И НЕГОВО ТРЕТИРАЊЕ

Орално здравје

ШТО ГО ПРЕДИЗВИКУВА КАРИЕСОТ И НЕГОВО ТРЕТИРАЊЕ

Пишува: Д-р Катерина Сиљаноска – Стоматолог Околу 80% од причините...

ПРЕВЕНЦИЈА ОД КАРИЕС

Пишува: Д-р Симона Цоневска Пашоска Звучи едноставно, но дали знаеме...

Орално здравје во детска возраст

Пишува: Д-р Бојана Поп-Јанева Оралното здравје е составен дел од...

СОВРЕМЕНА ЕНДОДОНЦИЈА СО УПОТРЕБА НА МИКРОСКОП

Пишува: Др. Ана Смилевска – Специјализиран доктор од областа на...

Решавање на тотална беззабост со мобилни протези над импланти

Пишува: Д-р Бојана Стефановиќ, Доктор по стоматологија – Специјалист по...

Како да превенирате развиток на парадентоза

Пишува: Д-р Симона Цоневска Пашоска Парадентозата е многу често орално заболување,...

РЕГЕНЕРАЦИЈА НА ТКИВА

Пишува: Д-р Ивица Луканоски – ПЗУ Д-р Ивица Луканоски Поимот регенерација означува обнова на ткива што ги изгубиле структурата и функцијата и комплетно се деструирани. Постојат неколку типа на регенерација: 1. Периодонтална регенерација Периодонталната регенерација има цел да ја намали длабочината на џебовите што се формирале околу забот, а со тоа да се зацврсти периодонталниот […]

Категорија: Орално здравје

декември 31, 2022

Колку пати сте ги слушнале термините “All on four” или “All on six” и што истите значат?

Д-р Димитар Нацевски “All on four” или “All on six” всушност претставуваат кратки називи за еден имплантолошки концепт и пристап со кој во беззаба вилица или во вилица со неколку преостанати заби односно со заби со лоша прогноза, четири или шест импланти се поставуваат на одреден начин и соодветно растојание со цел да бидат основа […]

Категорија: Орално здравје

јули 1, 2022

Естетска стоматологија – што, всушност, значи тоа?

Д-р Ивица Луканоски Што претставува естетската стоматологија? Стоматологијата веќе не е само случај на пополнување и вадење заби. Денес, многу луѓе своето внимание го насочуваат кон естетската стоматологија како начин за подобрување на својот изглед. Со естетските третмани забите може да се исправат, преобликуваат или поправаат. Естетските третмани вклучуваат изработка на ламинати, коронки, мостови, естетски […]

Категорија: Орално здравје

мај 9, 2022

Белење на заби

Др. Спец. Ивана Темелковска ПЗУ КОМФОРТ ДЕНТАЛ | Ако  чувствувате дека на вашата насмевка ѝ недостига сјај или дека добила жолтеникава нијанса, не сте сами. Во  нашата секојдевна стоматолошка пракса и многубројните истражувања во областа на естетската стоматологија докажале дека едно од најчесто  поставуваните прашања од страна на пациентите е како да добиеме побели заби. […]

Категорија: Орално здравје

април 1, 2022