Фармацевти
Контакт

Антиоксиданти за добро очно здравје

Очи

Антиоксиданти за добро очно здравје

Весна Јаќовска Магистер по здравствен менаџмент и фармакоекономија Специјалист по...

Суво око – Симптоми и третман

Д-р Андреа Пуздерлиски Состојбата на суво око се појавува кога...

ПРЕВЕНЦИЈА НА ГЛАУКОМ

Превенцијата е клучна кога станува збор за здравјето. Еве неколку...

Коксаки (Coxsackie) Вирусни инфекции

спец. д-р Зорица Мартиноска Андонова Ординација по општа и семејна...

Витамини и минерали

Ивана Димишкова д-р по дентална медицина | На сите ни...

Суво око

м-р. д-р. Наум Трпеноски ОФТАМОЛОГИЈА, ПРОМЕДИКА | Синдром на суво око претставува хронична, мултифакториелна, прогресивна состојба која се манифестира како недостиг на лачење  доволно количество солзи или, пак, постојат промени во нивниот квалитет. Сето ова резултира со недоволна влажност на очите. Современиот начин на живот, кој вклучува подолга работа пред компјутер, возење автомобил, изложување на […]

Категорија: Очи

август 1, 2021

Диоптриските очила како составен дел од секојдневието

| Оптичар-оптометрист Соња Ангеловска ОПТИКА ПРИЗМА Визуелната перцепција кај човекот или човечкиот вид е способност да се примаат информации од околината преку сетилата за вид. Живееме во динамично време, опкружени со многу технолошки достигнувања, кои наоѓаат примена во нашето секојдневие. Производите од тие достигнувања освен што се неопходни, со себе носат и некои аномалии. На […]

Категорија: Очи

октомври 1, 2020

Како ќе знаете дали имате катаракта?

д-р Наум Трпеноски ОФТАЛМОЛОГИЈА, ПРОМЕДИКА | Доколку имате над 50 години и имате заматен вид, обратете се кај вашиот очен доктор, бидејќи можеби имате катаракта. Под поимот катаракта подразбираме заматување на природната леќа на окото, при што се губи можноста за прекршување на светлосните зраци со што се намалува видната острина и тоа постепено води […]

Категорија: Очи

јули 2, 2020

МАНИ ВО ВИДОТ

Секојдневно сме сведоци како различно реагираме на она што го гледаме – смеење до солзи и очите се огледало на душата се изрази кои зборуваат колку нашите очи се важни во поимањето на светот и реагирањето на појавите околу нас.

Категорија: Очи

октомври 1, 2019