Фармацевти
Контакт

Влијанието на исхраната кај пациенти со ризик од кардиоваскуларни заболувања

Срце и крвни садови

Влијанието на исхраната кај пациенти со ризик од кардиоваскуларни заболувања

Пишува: Фарм. Техничар Јасмина Шемкоска – ПЗУ Аптека Ремедија Прилеп...

Да ја разбереме врската меѓу дебелината и срцето

На секои 40 секунди некој доживува срцев или мозочен удар....

15 Септември – Светски ден на лимфом

Трансфузиолог Тања Величковска Светскиот ден за подигање на свеста за...

Ризик фактори за кардиоваскуларни заболувања

Др. Еленчо Ридов Кардиолог Кардиоваскуларните заболувања денес се најчестите заболувања...

АНЕМИЈА

Габриела Качакоска-Нанеска Дипломиран фармацевт – ПЗУ аптека Биолек 3 Прилеп...

Аортна стеноза

д-р Александар Колев спец. по кардиохирургија ЈЗУ УК за Државна...

Коксаки (Coxsackie) Вирусни инфекции

спец. д-р Зорица Мартиноска Андонова Ординација по општа и семејна медицина ПЗУ Цитус | Што се коксаки (Coxsackie) вируси? Коксаки вирусите се дел од вирусниот род наречен ентеровирус. Тие се едни од најмалите РНК-вируси што можат да предизвикаат разни заболувања кај луѓето, особено кај децата. Се разликуваат два типа на овој вирус:  тип А, кој по […]

Категорија: Срце и крвни садови

февруари 1, 2022

Зошто е опасно масното ткивно околу половината?

Маја Милованчева-Поповска интернист-нефролог ПЗУ Промедика Медикал Центар | Дали сите масти се исти? Масното ткиво е специјализирано ткиво важно за хомеостазата (одржување на стабилни процеси во телото, постојана внатрешна рамнотежа) и се смета за полноправен орган чија главна функција е складирање  енергија, регулација на температура, заштита на органите, учество во ендокриниот профил на телото, рамнотежа […]

Категорија: Срце и крвни садови

јануари 1, 2022

Контрола на мастите во организмот со природни препарати

Благоја Ставров д-р по Општа медицина при З.У. Студентска поликлиника на Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ во Скопје | Холестеролот е липид што се синтетизира во црниот дроб, но  го внесуваме и со исхраната. Тој е одговорен за обезбедување  интегритет на ѕидот на клетката, односно е составен дел од мембраните на сите клетки во ткивата […]

Категорија: Срце и крвни садови

јануари 1, 2022

Како да се превенира и да се менаџира дебелината?

д-р Танер Хасан супспецијалист ендокринолог Оддел за ендокринологија ЈЗУ Општа болница „8 Септември“, Скопје | Дебелината (обезност) се дефинира како хронична, прогресивна и повторлива болест со мултифакторијално потекло. Оваа болест е проследена со зголемување на телесните масти и пореметување во функцијата на масното ткиво што доведува до нарушени метаболистички, биохемиски и психосоциолошки исходи. Според Светската […]

Категорија: Срце и крвни садови

декември 1, 2021