Фармацевти
Контакт

Дебелина – естетски или медицински проблем?

Лекови и терапија

Дебелина – естетски или медицински проблем?

д-р Наташа Недеска Минова специјалист интернист ЈЗУ Општа болница „8...

Која е најдобрата комбинација за зајакнување на имунитетот кај децата?

Наташа Кондоска Аптека Мента фарм, Прилеп | Синбиотик претставува комбинација...

Херпес симплекс

д-р Наташа Теовска Митревска | Вирусите се најмалите микроорганизми кои...

Пробиотици со антибиотска терапија – за или против

Кирил Пецевски м-р по фармација | Една од сè поактуелните...

Вакцини – САРС-КоВ-2

спец. д-р Николина Гроздановска специјалист по медицинска биохемија и лабораториска...

Покачен крвен притисок – еден од главните ризик-фактори за срцевите болести

д-р Александар Митов | Причините за смртност во светски рамки,...

Заштита на домашните миленици од зголеменото присуство на „тропски болести“ и кај нас

Ристо Ичков доктор по ветеринарна медицина | Почитувани љубители на  миленичиња,  во временскиот период кој ни претстои без одлагање мора да посветиме  поголемо внимание  посебно на домашните миленичиња, особено оние со кои го делиме домот, во делот на преземање чекори за нивна заштита, а со тоа и на наша заштита и заштита на нашите најмили […]

Категорија: Лекови и терапија

мај 1, 2021

Важност на детекција на 22q11.2 Ди Џорџ синдром во пренатална дијагностика

Дона Коцевски биолог, Геномикс | Во последните години кај бремените жени се воведени нови начини за детекција на најчестите генетски аномалии, користејќи ја слободната фетална ДНК која се наоѓа во мајчината крв. На тој начин директно од мајчината крв можеме да ги детектираме генетските аномалии со точност приближно иста како и кај амниоцентезата (>99 %) […]

Категорија: Лекови и терапија

мај 1, 2021

Носна полипоза

Прим. Спец. д-р Маја Кирјас Хирург-оториноларинголог Клиника за оториноларингологија Клинички центар Скопје | Анамнестички податок за отежнато дишење на нос со различен интензитет – еднострано или двострано, перзистентни главоболки, зголемена назална секреција, хипоосмиа или аносмиа  укажува  на носна полипоза или присуство на полипоидни формации во сино-назалниот регион. Носната полипоза  претставува  хронична инфламаторна реакција каде е […]

Категорија: Лекови и терапија

април 1, 2021

Превенција и прва помош при замастување на црниот дроб!

Филип Ачкоски М-р по фармација | Замастениот црн дроб е здравствен проблем што се јавува кај  10-24 % од популацијата (дури и кај деца) и доколку не се реагира на време може да биде многу опасен. Општо познато е дека консумирање алкохол во големи количини и во подолг временски период води кон оштетување на црниот […]

Категорија: Лекови и терапија

април 1, 2021