Фармацевти
Контакт

Долго патување во автомобил со бебе е навистина стресно

Детско здравје

Долго патување во автомобил со бебе е навистина стресно

Долго патување со бебе во автомобил е навистина стресно, но...

ОРС – Прв избор при дехидратација кај деца при дијареа и повраќање

Др. Македонка Глигорова Педијатар ПЗУ Педијатрика Бамби – Струмица Нашето...

Како до мирен сон за бебињата и мајките

Д-р Ирена Вељковиќ Кај младото доенче најчестата причина за вознемиреност...

Цревниот микробиом и ХMO

Што е ХМО и од што се состои? ХМО се...

Свесност за аутизмот

Татјана Багеска дефектолог | Секој 2 април се одбележува Денот...

BETTY мама: Зошто е важно детето да поседува самодоверба?

Христина Стефановска психолог за деца и автор на детска литература | Самодовербата е важна за детето да стане интегрирана, целовита личност која ќе ги открие и реализира сопствените капацитети и способности за кои е предодредена, ќе го постигне врвот на хиерархијата на мотиви, ќе се самоактуелизира, ќе го зацврсти сопствениот идентитет  и ќе прерасне во […]

Категорија: Детско здравје

април 1, 2022

Развој на моторика кај вашите деца

проф. д-р Слаѓана Ангелкоска психолог | Моторниот развој кај децата директно е поврзан со целокупниот развој. Тоа би значело дека доколку детето нема избалансиран моторен развој, негативните влијанија ќе се пренасочат и на другите развојни домени, како развој на говор, когнитивниот и емоционалниот развој. Токму затоа би рекле дека моторниот развој претставува една целина на […]

Категорија: Детско здравје

април 1, 2022

BETTY мама – Спиење и темперамент

Сања Ѓорѓева сертифициран тренер за спиење на бебиња и деца | Како влијае темпераментот врз спиењето? Спиењето и темпераментот на бебињата и децата се тесно поврзани, а поради тоа честопати се потребни посебни стратегии и тренинзи за спиење за да дојдете до посакуваните проспани ноќи. Дали ова ви звучи познато? „Морам да скокам на пилатес […]

Категорија: Детско здравје

март 1, 2022

Коксаки (Coxsackie) Вирусни инфекции

спец. д-р Зорица Мартиноска Андонова Ординација по општа и семејна медицина ПЗУ Цитус | Што се коксаки (Coxsackie) вируси? Коксаки вирусите се дел од вирусниот род наречен ентеровирус. Тие се едни од најмалите РНК-вируси што можат да предизвикаат разни заболувања кај луѓето, особено кај децата. Се разликуваат два типа на овој вирус:  тип А, кој по […]

Категорија: Детско здравје

февруари 1, 2022