Фармацевти
Контакт

Оксидативен стрес – примена на антиоксиданси

Додатоци во исхрана

Оксидативен стрес – примена на антиоксиданси

| VEMA Pharma Состојбите на оксидативниот стрес се одговорни за...

Нови тераписки можности за лекување на дијареа, атопичен дерматитис и дисбиоза од различен причинител

| Проф. д-р Калина Гривчева Старделова Гастроентерохепатолог Клиника за гастроентерохепатологија...

Здраво освежување

| Без разлика дали го пиете топол за време на...

Придобивките на сусамот

| Како едно од најмасните семиња, сусамот има широка употреба...

Витамини и електролити во летниот период

| магистер по фармација Милче Џонова (АПТЕКА БИО-ЛЕК, ШТИП) Имунолошкиот...

Што е магнезиум и каде го има во организмот на човекот?

Цветанка Мирческа-Митанова дипл. фармацевт  Аптека Мента Фарм, Прилеп | Магнезиумот...

Вкусно, здраво, лековито – Кокосово масло

| Предноста на кокосовото масло не е само пријатниот мирис, туку и фактот што  за разлика од останатите масла не ги таложи масните киселини во организмот, па тие преминуваат  во црниот дроб, каде се претвораат во енергија. Широката употреба на оваа намирница со високи нутритивни вредности има голема  корист за нашето здравје. Докажано е дека […]

Категорија: Додатоци во исхрана

април 1, 2020

MSM – Природна состојка која ги чува зглобовите и ги намалува болките

| д-р Нела Деспотовска Подобрете ја подвижноста и здравјето на зглобовите! Малите промени водат кон големи резултати. Болките, намалената флексибилност и грчевите нека бидат минато. Дознајте повеќе за MSM (Methylsulfonylmethane) – природна состојка која ги чува зглобовите и ги намалува болките. Човековото тело има повеќе од 100 зглобови кои секојдневно се изложени на голем стрес. […]

Категорија: Додатоци во исхрана

април 1, 2020

Што е прополис?

| Што е прополис? Прополисот е смолеста материја која пчелите ја произведуваат собирајќи материи од разни растенија, нивните пупки, листови или стебла. Доста ароматичниот прополис е леплив на допир, има горчлив вкус и при горење има мирис на темјан. Користејќи ја антиоксидантната и антимикробната карактеристика на прополисот, всушност, пчелите ја чистат и ја изолираат својата […]

Категорија: Додатоци во исхрана

март 1, 2020

Што се БАД?

| биолог, Сузана Атанасовска   Профилактичко и здравствено значење на современите биолошко активни додатоци кон храната Што се БАД? Каква е нивната важност за одржување на здравјето и виталноста? Во старите времиња, десетици илјади години наназад, кога древниот човек, исто така, боледувал и бил изложен на повреди и рани, имал потреба од некакви средства за лекување. […]

Категорија: Додатоци во исхрана

март 1, 2020