Фармацевти
Контакт

Бета-Глукан – Чувар на нашето здравје

Додатоци во исхрана

Бета-Глукан – Чувар на нашето здравје

Магистер по Фармација Виолета Терзиоска Современиот начин на живот, изложеноста...

7 најдобри пробиотични „бактерии“

Како да одбереме пробиотик со бактерии кои се за нашата...

Се подготвувате за патување?

Д-р Андреа Пуздерлиски Патувачката дијареја е еден од најчестите здравствени...

Како до мирен сон за бебињата и мајките

Д-р Ирена Вељковиќ Кај младото доенче најчестата причина за вознемиреност...

Цревниот микробиом и ХMO

Што е ХМО и од што се состои? ХМО се...

НАЈДОБРИТЕ МУЛТИВИТАМИНИ ЗА МАЖИ И ЖЕНИ

Мажите треба да бараат мултивитамини кои содржат некоја комбинација од: ВИТАМИН А: Помага во одржување на здравјето на очите, го зголемува обновувањето на клетките на кожата и ја регулира функцијата на имунитетот ВИТАМИН Б12: Помага во формирањето на црвените крвни зрнца, синтезата на ДНК и функцијата на мозокот ВИТАМИН Ц: Дејствува како антиоксиданс за борба против слободните радикали, […]

Категорија: Додатоци во исхрана

мај 9, 2022

Ferozomal во третман на недостаток на железо

Што претставува FEROZOMAL? Ferozomal претставува додаток во исхраната, спа- куван во ќесички за директна употреба, со прија- тен вкус на лимон и шумско овошје. 1 ќесичка FEROZOMAL содржи 30мг липозомално железо, 80мг витамин Ц и 2,5 микрограми витамин Б12. Зошто липозомално железо? Железото е обвиткано со фосфолипиден двослој (липозом) и не доаѓа во директен контакт […]

Категорија: Додатоци во исхрана

мај 6, 2022

Зошто уринарните инфекции се почести кај жените?

Др. Горан Стевчевски Добро познато е дека уринарните инфекции се почести кај жените. Една од причините за зголемената инциденца на уринарни инфекции кое важи како генерално правило зошто уринарните инфекции се почести кај жените во секое доба од животот е должината на уретрата која е значајно помала и порамна во однос на мажите. Овој податок […]

Категорија: Додатоци во исхрана

мај 6, 2022

Природни имуностимуланси против сезонски вирози и зајакнување на имунитетот

Весна Ставрова м-р по фармација | Сезоната на вирусни и бактериски инфекции е во полн ек, а погодени се сите  старосни групи, од најмладата до најстарата генерација. Факт е дека тие почесто се јавуваат во овој период од годината, кога поради пониските температури повеќе време поминуваме во затворени  и затоплени простории каде доаѓаме во контакт […]

Категорија: Додатоци во исхрана

март 1, 2022