Фармацевти
Контакт

ЛАЗАРОПОЛЕ

Патување

ЛАЗАРОПОЛЕ

По влегувањето во живописната клисура на реката Радика и поминувањето...

ОСОГОВСКИ ПЛАНИНИ

Зелени шуми, карпести врвови, кристални планински реки, диви јагоди, боровинки,...

МАНАСТИРОТ РАЈЧИЦА

На околу 15 километри од манастирот Св. Јован Бигорски, пред...

МАРКОВ МАНАСТИР

Марковиот манастир се наоѓа на крајот на селото Сушица, на...

ТИКВЕШКО ЕЗЕРО

Тиквеш или Тиквешија е низина и етногеографска област која се...

МАНИФЕСТАЦИИ ВО АВГУСТ

Во пресрет на големиот христијански празник Успение на Пресвета Богородица...

ВО СРЦЕТО НА ОХРИД

На едно од најубавите места на брегот на Охридското Езеро, изградена на висока карпа во стариот дел на Охрид, над некогашната рибарска населба Канео, се наоѓа црквата Свети Јован Богослов. Всушност, најпрепознатливата фотографија од Охрид е онаа на која е фотографирана црквата на Канео.

Категорија: Патување

јули 1, 2018

ВАРДАР

Најголемата река која тече низ Македонија и една од поголемите на Балканот, Вардар, извира во селото Вруток, под Шар Планина, југозападно од Гостивар. Изворот на Вардар e силен крашки извор на 683 метри надморска височина. Својот тек Вардар го завршува во Егејско Море, западно од Солун. Вкупната должина на реката од изворот до вливот во Егејско Море е 388 километри.

Категорија: Патување

јуни 1, 2018

БРЕГАЛНИЦА

Брегалница, втора по должина река во Република Македонија, извира во густите шуми на Малешевските Планини, источно од Берово и поминува низ или покрај градовите Берово, Делчево, Македонска Каменица, Виница, Кочани и Штип, и потоа се влива во реката Вардар пред Вардар да го продолжи патот кон Егејското Море. Со своите води ги наводнува нивите со ориз во плодното Кочанско Поле, а браната Калиманци ги знае најинтересните рибарски приказни, раскажани од рибарите.

Категорија: Патување

мај 1, 2018

БИТОЛА

Април, најубавиот пролетен месец, е како создаден за посета на Битола, градот во плодната рамнина Пелагонија, градот на конзулите, градот под Тумбе кафе, градот на Манаки. Вториот по големина град во Македонија изобилува со историја и културно-историски споменици, прекрасни стари градби.

Категорија: Патување

април 1, 2018