Фармацевти
Контакт

Зошто е важен сонот за децата и кои се последиците од недоволен сон?

Детско здравје

Зошто е важен сонот за децата и кои се последиците од недоволен сон?

Сања Ѓорѓева сертифициран тренер за спиење на бебиња и деца...

Внатрешниот свет на надарените деца

проф. д-р Слаѓана Ангелкоска психолог | Препознавање и изразување на...

Како до подобар имунитет кај децата?

| Зорица Мартиноска Андонова Доктор по медицина ПЗУ ЦИТУС –...

Деца со аутизам

| Проф. Д-р Гордана Станковска ФАКУЛТЕТ ЗА МЕДИЦИНСКИ НАУКИ, УНИВЕРЗИТЕТ...

Д-маноза за третман и превенција на уринарни инфекции во детска возраст

М-р сци. Д-р Габриела Тавчиоска Специјалист предијатар ОПШТА БОЛНИЦА БОРКА...

Соба за новороденче – За безбедноста на најмилите

| За безбедноста на најмилите Кога станува збор за декорација...

Циркуларен кариес кај млечни заби

| Д-р Искра Аврамоска Доктор по стоматологија ПЗУ ИН Дент, Скопје Циркуларен кариес кај млечните заби Процесот на циркуларен кариес секогаш започнува на горните секачи и многу брзо се шири на другите млечни заби во горната вилица, а подоцна и на долната вилица. Прво, млечните заби се појавуваат помеѓу шестиот месец и првата година од […]

Категорија: Детско здравје

ноември 1, 2020

Од игра до учење – Играта е активност низ која секогаш нешто се учи

| Кети Темелковски Наставник во ОУ Кузман Јосифовски Питу, Скопје Активностите за учење преку игра можат да им помогнат на децата да продолжат со учење дома. Оваа листа на активности нуди можност за игра, учење, креативно изразување  и најважно од сè, убаво и квалитетно поминато време  меѓу вас и вашите деца. На децата треба да […]

Категорија: Детско здравје

ноември 1, 2020

Настинка или грип, постои ли разлика?

| Зорица Мартиноска Андонова Доктор по медицина ПЗУ ЦИТУС – ШТИП Болестите на респираторниот систем, како што се настинка и грип, се најчести случаи за посета на доктор, но и за безброј отсуства од училиште или од  работа. Како да дознаеме дали станува збор за настинка или, пак, за грип? Настинката претставува лесна или умерено тешка, […]

Категорија: Детско здравје

октомври 1, 2020

Антибиотици – Кога Да, а кога Не

| Зорица Мартиноска Андонова доктор на медицина ПЗУ ПЕДИМЕДИКА – ШТИП Антибиотиците се супстанции кои можат да ги убијат бактериите (бактерицидно дејство) или да го спречат нивниот раст (бактериостатско дејство). Може да бидат од природно потекло, или  добиени синтетски или полусинтетски. Кога и како се употребуваат антибиотиците? Тие се добар избор за лекување на бактериски […]

Категорија: Детско здравје

септември 2, 2020