Фармацевти
Контакт

Кила на предниот стомачен ѕид во детската возраст

Детско здравје

Кила на предниот стомачен ѕид во детската возраст

| проф. д-р Ацо Димов ПРИВАТНА ОПШТА БОЛНИЦА РЕМЕДИКА, СКОПЈЕ...

Видови и третман на алергии

| доц. д-р Неџибе Нухии АПТЕКА ХЕРБА ФАРМ 2, ТЕАРЦЕ...

Различноста е убава – АУТИЗАМ

| Александра Карагирова Дипл. Специјален едукатор и рехабилитатор Член на...

Што е прополис?

| Што е прополис? Прополисот е смолеста материја која пчелите...

Не ја одложувајте посетата на логопед

| клинички логопед специјалист Љупка Костовска ЛОГОПЕДСКИ ЦЕНТАР „ЧИРИБУ ЧИРИБА“...

Првата година на новороденчето

| д-р Зорица Мартиноска Андонова доктор на медицина ПЗУ Педимедика,...

Топол чај – здрава навика од мали нозе

| Ивана Михајловска магистер по фармација и бренд менаџер на LIVSANE Се сеќавате ли на студените зимски утра во кои нашите баби и дедовци ни приготвуваа топол чај за појадок? Се сеќавате ли на деновите кога по напорниот детски ден полн со игри на снегот се враќавме дома каде што нѐ чекаше шолја топол чај? […]

Категорија: Детско здравје

февруари 1, 2020

Покачената температура на телото – Голем пријател

| Дипломиран фармацевт Нуцка Ристовска ПЗУ „Аптека Макмедика“, Скопје Овој текст е со намера да го надополни и коригира знаењето за покачената температура на телото – фебрилност, и да ја намали штетата од нерационалното однесување кон неа. Најчесто, не знаејќи ги најбитните факти, постои температурна фобија (страв), што е проследено со нерационална и агресивна употреба […]

Категорија: Детско здравје

февруари 1, 2020

Здодевната кашлица и неизбежното аерозагадување

д-р Јасна Јермилова – педијатар ПЗУ Медика МИМ | Загадениот воздух често се нагласува како причина за појава на кашлицата. За жал, во повеќе региони од нашата држава, нивото на загаденост на воздухот ја надминува максималната вредност. Аерозагадувањето се состои од микроскопски честици кои се многу мали и лесно допираат до белите дробови, предизвикувајки сериозни […]

Категорија: Детско здравје

јануари 1, 2020

Миеме рачиња – еден од начините да го заштитите вашето дете од СТРЕПТОКОКНА АНГИНА

д-р Јасна Јермилова – педијатар ПЗУ Медика МИМ | Додека детето е мало, лесно е да водите грижа за хигиената на неговите раце бидејќи му треба вашата помош. Проблемот се појавува кога детето ќе порасне и станува независно. Затоа, оваа здрава навика треба да ја стекне од помала возраст. Миењето раце, како една од најважните […]

Категорија: Детско здравје

декември 1, 2019