Фармацевти
Контакт

Како да ги препознаеме дислексијата и диспраксијата?

Детско здравје

Како да ги препознаеме дислексијата и диспраксијата?

Дамјан Николовски претседател на Здружение за дислексија Ајнштајн | Сигурно...

Скокови во развој

Сања Ѓорѓева сертифициран тренер за спиење на бебиња и деца...

Која е најдобрата комбинација за зајакнување на имунитетот кај децата?

Наташа Кондоска Аптека Мента фарм, Прилеп | Синбиотик претставува комбинација...

Важност на детекција на 22q11.2 Ди Џорџ синдром во пренатална дијагностика

Дона Коцевски биолог, Геномикс | Во последните години кај бремените...

Зошто бебињата плачат?

Спец. д-р Маргица Арсовска педијатар ЈЗУ Општа болница – Куманово...

Директни композитни фасети

Д-р Катерина Николовска Доктор по стоматологија Ин Дент Фемили Дентал...

Неволно мокрење – енуреза

д-р Јасна Јермилова педијатар ПЗУ МЕДИКА МИМ | Енуреза или неволно мокрење се дефинира како недостаток на контрола на мокрење кај дете доволно големо да го контролира празнењето на мочниот меур. Во зависност од тоа во кој период од едно деноноќие се јавува енурезата се карактеризира како ноќна или дневна енуреза. Контролата на празнење на […]

Категорија: Детско здравје

март 1, 2021

Имунитет – што треба да знаеме за него и како да го подобриме?

Ивона Илиев Магистер по фармација | Човечкиот организам е во постојан контакт со бактерии, вируси и хемикалии и е изложен на зрачења и загадувања од различна природа. Механизмот кој има задача да го одбрани организмот од овие штетни влијанија се нарекува  имунолошки систем.  Имунолошкиот систем е формиран од органи и клетки дистрибуирани низ целото тело, […]

Категорија: Детско здравје

март 1, 2021

Анемија во детска возраст

Зорица Мартиноска Андонова доктор по медицина ПЗУ ЦИТУС – ШТИП | Анемија или слабокрвност претставува намалување на вредностите на хемоглобинот со или без намалување на вредностите на еритроцитите (црвените крвни зрнца). Главна улога на еритроцитите и хемоглобинот е транспорт на кислородот од белите дробови до сите клетки во организмот. Недостигот на хемоглобин и недоволен број […]

Категорија: Детско здравје

февруари 1, 2021

Зошто е важен витаминот Д3?

Габриела Качакоска-Нанеска Дипломиран фармацевт ПЗУ АПТЕКА БИОЛЕК 3, ПРИЛЕП | Витаминот Д претставува липосолубилен витамин, односно витамин што се раствора во масти. Овие витамини се складираат во телото на човекот и се создаваат резерви, за разлика од хидросолубилните витамини кои се растворливи во вода и вишокот од нив се исфрла преку урината. Постојат две форми […]

Категорија: Детско здравје

јануари 1, 2021