Фармацевти
Контакт

Нови тераписки можности за лекување на дијареа, атопичен дерматитис и дисбиоза од различен причинител

Детско здравје

Нови тераписки можности за лекување на дијареа, атопичен дерматитис и дисбиоза од различен причинител

| Проф. д-р Калина Гривчева Старделова Гастроентерохепатолог Клиника за гастроентерохепатологија...

Витамини и електролити во летниот период

| магистер по фармација Милче Џонова (АПТЕКА БИО-ЛЕК, ШТИП) Имунолошкиот...

Грижа за млечните заби

| д-р Искра Аврамоска доктор по стоматологија (ПЗУ „ИН ДЕНТ“,...

Стресот кај младите

проф. д-р Слаѓана Ангелкоска психолог | Возрасните често велат дека...

Рецепти за свежи напитоци

| Шарен коктел Како најпрепорачани плодови од страна на експертите,...

Извор на животот

| Сонце Пролетта е идеално време за уживање во сончевите...

Егзема: Атописки дерматитис

| д-р Коста Цветковиќ спец. по дерматовенерологија Атописки дерматитис претставува наследно, хронично, воспалително, повторувачко (рекурентно) заболување на кожата која се карактеризира со црвенило и субјективно чувство на силен јадеж. Друго име карактеристично за оваа болест е егзема, но овој термин кај народот е почесто асоциран со појава на истите симптоми по рацете. Во повеќе од […]

Категорија: Детско здравје

јуни 1, 2020

Развој на детската самостојност

| проф. д-р Слаѓана Ангелкоска психолог Секој родител сака и настојува неговото дете да биде среќно, за да го постигне тоа родителот е подготвен  да се откаже и од својата среќа. За да биде детето среќно, тоа  треба да се научи да доживува радост и оптимистички да гледа на животните проблеми. Луѓето често во својот […]

Категорија: Детско здравје

јуни 1, 2020

Кила на предниот стомачен ѕид во детската возраст

| проф. д-р Ацо Димов ПРИВАТНА ОПШТА БОЛНИЦА РЕМЕДИКА, СКОПЈЕ Најчести кили на предниот стомачен ѕид во новороденечка и детска возраст се препонската (ингвинална) кила и папочната кила. Ингвинална (препонска) кила Ингвиналната кила претставува најчеста причина за консултација со детски хирург, а корекцијата е една од најчесто изведуваните операции во детската хирургија. Кога зборуваме за […]

Категорија: Детско здравје

април 1, 2020

Видови и третман на алергии

| доц. д-р Неџибе Нухии АПТЕКА ХЕРБА ФАРМ 2, ТЕАРЦЕ Алергијата е абнормална реакција на имунолошкиот систем на организмот на контакт со супстанции кои нашето тело ги смета за туѓи. Притоа, имунолошкиот систем произведува одредени супстанции наречени антитела. Некои од овие антитела штитат од несакани надворешни супстанции, кои можат да предизвикаат болест и инфекција. Но, […]

Категорија: Детско здравје

април 1, 2020