Фармацевти
Контакт

Неверојатните моќи на Бета Глуканот

Додатоци во исхрана

Неверојатните моќи на Бета Глуканот

Пишува: М-р фарм Соња Пецевска Бета глуканите претставуваат имуномодулатори. Имуномодулатори...

Пробиотици и електролити идеална комбинација при рехидратација и дијареа

Пишува: М-р по фармација Снежана Јошковска Дијареата е состојба кога...

Шејк за замена на оброк

Пишува: Ивана Димишкова – Д-р по Дентална Медицина Шејковите за...

Суплементација во бременост

Пишува: Гинеколог Акушер Д-р М-р Симонида Котларова Попоска Здрава и...

Имунитет и негово зајакнување со витамин Ц и биофлавоноиди

Пишува: Горан Ристовски – аптека Макмедика Скопје Според нашите сознанија...

Чести инфекции на урогениталниот систем? Орален пробиотик може да биде решението!

Пишува: Стефче Монавчев – Магистер по фармација Вагинални инфекции и „добри бактерии“ Најчести инфекции кај жените за време на репродуктивниот период се вагиналните инфекции, кои настануваат поради нарушување на нормалната бактериска микрофлора на вагината, кога доаѓа до намалување на бројот на „добри бактерии“ и зголемување на „штетните бактерии“ на површината на вагиналната слузница. „Добрите бактерии“ […]

Категорија: Додатоци во исхрана

мај 2, 2023

Влијанието на витамините Б1, Б6, Б12 врз здравјето на нервниот систем

Пишува: Д-р Оливера Пенев Витамините Б1, Б6 и Б12 се неопходни за здравјето на нервите. Овие витамини можат да помогнат во заздравувањето на оштетувањето на нервите и да ги ублажат симптомите на оштетување на нервите, како што се вкочанетост, трнење, пецкање. Поради нивната специфична улога врз нервниот систем се нарекуваат невротропни витамини. Секој од Б […]

Категорија: Додатоци во исхрана

мај 2, 2023

7 најдобри пробиотични „бактерии“ – Како да одбереме пробиотик со бактерии кои се за нашата потреба?

Знаеме дека пробиотиците ни помагаат во борбата со гастроиненсивниот тракт, подигнување на имунитетот но и во справување со одедени состојби. Како да пронајдеме висококвалитетен додаток што делува и работи за повеќето луѓе, кои се нивните придобивки и кои се најдобрите 7 пробиотични штамови за целокупното здравје разговаравме со Магистер по фармација, специјалист токсиколог Сузана Петровска. […]

Категорија: Додатоци во исхрана

април 24, 2023

Бета-Глукан – Чувар на нашето здравје

Магистер по Фармација Виолета Терзиоска Современиот начин на живот, изложеноста на стрес, брзата храна, недоволна физичка активност, недовол- но сон, се само некои од факторите кои доведуваат до ослабување на нашиот одбранбен систем. Сето ова придонело науката да почне да истражува нови алтернативни и природни терапии во подрачјето за засилување на одбранбената способност на организмот, […]

Категорија: Додатоци во исхрана

декември 1, 2022