Фармацевти
Контакт

Колку ни се потребни витамините и минералите во овој зимски период?

Додатоци во исхрана

Колку ни се потребни витамините и минералите во овој зимски период?

д-р Севдали Незири ЈЗУ Општа болница „Д-р Ферид Мурад“, Гостивар...

Природни имуномодулатори за стабилен имунитет

м-р фарм. Лидија Пешталеска | Човечкиот организам е во постојан...

Пробиотици – што секоја мајка треба да знае

д-р Лидија Којиќ, спец. педијатар, ПЗУ „Д-р Којиќ“ | Прашање:...

Денот започнете го со шолја чај

Ивана Димишкова д-р по дентална медицина | Најубавиот дел од...

Магнезиум како додаток на исхраната

Д-р Емир Ќамили спец. по општа и семејна медицина ПЗУ...

Контрола на мастите во организмот со природни препарати

Благоја Ставров д-р по Општа медицина при З.У. Студентска поликлиника...

Здрав начин да го засладите вашето кафе

Тања Саздовска Контент креатор, љубител и познавач на кафето | На многумина од нас кафето е нешто што нè буди секое утро и ни го продолжува доброто расположение во текот на денот, барем за уште час-два. Без разлика каде и кога се пие, кафето е значаен дел од нашата култура и секојдневни навики. Веќе добро […]

Категорија: Додатоци во исхрана

јануари 1, 2022

Витамини во педијатријата

д-р Јасна Јермилова педијатар ПЗУ Медика МИМ | Витамините претставуваат сложени органски соединенија кои се од голема важност за нормално функционирање на човековиот организам. Според растворливоста се делат на  растворливи во вода (хидросолубилни) и растворливи во масти, односно липосолубилни. Во групата на хидросолубилни витамини спаѓаат витаминот Ц и витамините од Б-комплексот,  додека липосолубилни се витамините […]

Категорија: Додатоци во исхрана

декември 1, 2021

Енергичен и здрав појадок

Емилија Спасовска Мојсовска магистер по нутриционизам | Нашето тело во утринските часови има најголема потреба од енергија и надополнување на резервите, поради тоа е важно да внесеме нутритивно квалитетна храна која на правилен начин ќе го одржи организмот витален и здрав, затоа велиме дека утринскиот оброк треба  да биде најважниот оброк во денот. Витамините, минералите, […]

Категорија: Додатоци во исхрана

ноември 1, 2021

Мача – кралица на антиоксидансите

| Додека зелениот чај е веќе доста позната ставка во здравиот начин на живот, нешто посветло го привлекува вниманието на љубителите на чај: мачата. Еве што треба да знаете во врска со овој здрав пијалак. Што е мача? Мача е ситно мелен прав од специјално одгледувани лисја за зелен чај. Традиционално се консумира во источна […]

Категорија: Додатоци во исхрана

ноември 1, 2021