Фармацевти
Контакт

Што е ботокс?

Женско здравје

Што е ботокс?

| д-р Коста Цветковиќ спец. по дерматовенерологија Ботоксот е природен...

Уринарни инфекции

| м-р по фармација Горан Ристовски Уринарните инфекции се едни...

Медитација – Храна за секое тело и ум

| Сара Сековска јога инструктор – Работам на себе… –...

Нови тераписки можности за лекување на дијареа, атопичен дерматитис и дисбиоза од различен причинител

| Проф. д-р Калина Гривчева Старделова Гастроентерохепатолог Клиника за гастроентерохепатологија...

Негувани стапала

| За убави и негувани стапала Во летниот период кога...

Диети креирани за вашите потреби

| виш научен соработник д-р Драгица Зенделовска ONE HOSPITAL надворешен...

Што е психолошка отпорност?

| Александра Прошева-Драгоманова Клинички психолог / Гешталт психотерапевт Психолошко советувалиште Мозаик-Скопје Што е психолошка отпорност – резилиентност (отпорност на стрес и траума уште наречена и психолошки имунитет)? Психолошката отпорност (или во психологијата прифатен како поим и конструкт психолошка резилиентност) подразбира процес на добро адаптирање во тешки животни околности и трауматски случувања, трагедии, несреќи, значајни извори […]

Категорија: Женско здравје

август 1, 2020

Дискус хернија – Кога столбот на телото ќе попушти

| Иво Доневски спец. ортопед суб. траумоталог Интервертебрална хернија е состојба која се јавува како резултат на преоптоварување на пулпалното јадро низ анулусот на фиброзниот прстен. Интервертебралниот диск ги дели прeшлените во човечкиот ʼрбетен столб. Неговата функција е да обезбеди амортизација на вертебралните движења. Структура на дискот: дискот се состои од пулпарно јадро и фиброзен […]

Категорија: Женско здравје

август 1, 2020

Витамини и електролити во летниот период

| магистер по фармација Милче Џонова (АПТЕКА БИО-ЛЕК, ШТИП) Имунолошкиот систем е сложено дејствување на одредени клетки и органи кое го штити телото од штетните влијанија и слободните радикали и има за цел да ги уништи бактериите и вирусите кои се предизвикувачи на разни болести. Неговото правилно функционирање е една од најважните компоненти за добро […]

Категорија: Женско здравје

август 1, 2020

Уринарни инфекции во лето

| д-р мед. сци. Маја Милованчева – Поповска интернист-нефролог (ПЗУ ПРОМЕДИКА МЕДИКАЛ ЦЕНТАР) Лето е, а уринарните инфекции се сезонски. Се мисли на летен одмор, сонце, плажа, песок, вода, базен… За некого летото може да носи вознемиреност и страв од појава на уринарни инфекции. Ако не се внимава, мочниот меур  често е „жртва“ на летото. […]

Категорија: Женско здравје

август 1, 2020