Фармацевти
Контакт

Анамнеза и дијагностика на тироидните заболувања

Машко здравје

Анамнеза и дијагностика на тироидните заболувања

Улогата на пациентот и докторот Д-р Александра Лазаревска-Давитков ПЗУ „ДСГ...

НАЈДОБРИТЕ МУЛТИВИТАМИНИ ЗА МАЖИ И ЖЕНИ

Мажите треба да бараат мултивитамини кои содржат некоја комбинација од:...

Синдром на прекумерно активен мочен меур (спам)

д-р Ивица Стојановски спец. уролог ГОБ „8 Септември“, Скопје |...

Природно решение против бенигно зголемување на простатата

м-р по фармација Стефче Монавчев ИННвента |   Бенигно зголемување...

Машко здравје – Простата

д-р Александар Митов | Постојат повеќе различни здравствени проблеми кои...

Уринарни инфекции – препознавање, симптоми и третман

Цветанка Трпеноска м-р по фармација | Уринарните инфекции почесто ги...

Мезотерапија во третманот на алопеција

Д-р Коста Новаковиќ Спец. по дерматовенерологија | Алопецијата претставува губење на коса или на нејзиниот квалитет по што влакната ослабуваат и паѓаат, зад себе оставајќи зони без коса, кршливи влакна или генерализирано ретчење. Причините се многубројни, во најчести ги вбројуваме стресот, хормоналниот дисбаланс, староста, генетските фактори, внес на некои лекови (стероиди), болест, животни навики, психолошки […]

Категорија: Машко здравје

јули 1, 2021

11 март 2021 – Светски ден на бубрегот

м-р Душко Ѓорѓиев, претседател Здружение на бубрежно болни граѓани НЕФРОН – Скопје | Светскиот ден на бубрегот World Kidney Day  е најодбележуван настан во светот кој се фокусира на важноста на здравјето на бубрезите. Светскиот ден на бубрегот се одбележува секоја година во вториот четврток од месец март, во повеќе од 200 земји ширум светот […]

Категорија: Машко здравје

март 1, 2021

Имунитет – што треба да знаеме за него и како да го подобриме?

Ивона Илиев Магистер по фармација | Човечкиот организам е во постојан контакт со бактерии, вируси и хемикалии и е изложен на зрачења и загадувања од различна природа. Механизмот кој има задача да го одбрани организмот од овие штетни влијанија се нарекува  имунолошки систем.  Имунолошкиот систем е формиран од органи и клетки дистрибуирани низ целото тело, […]

Категорија: Машко здравје

март 1, 2021

Д-маноза

| Дипломиран фармацевт Цветанка Митанова АПТЕКА МЕНТА ФАРМ ПРИЛЕП Escherichia coli е грам негативна бактерија која е откриена уште во 1885 година и е една од најчестите причинители на инфекции на уринарниот систем. Главни симптоми кај оваа инфекција се покачена телесна температура, често мокрење проследено со болка и непријатност во долниот дел од стомакот и […]

Категорија: Машко здравје

декември 1, 2020