Фармацевти
Контакт

Бенигна хиперплазија на простатата – БПХ – Симптоми, дијагноза и

Машко здравје

Бенигна хиперплазија на простатата – БПХ – Симптоми, дијагноза и

| Д-р спец. по урологија Ивица Стојановски Д-р спец. по...

Сè за „Мовембер“

| Дали вам ви се допаѓаат или не, мустаќите се...

29 септември – Светски ден на срцето

| д-р Перо Попески интервентен радиолог Светскиот ден на срцето...

Розацеа

| прим. д-р Лидија Бисеркоска Атанасовска Розацеа е честа  кожна...

Моќта на автогениот тренинг

| проф. д-р Слаѓана Ангелкоска психолог И покрај сите успеси...

Медитација – Храна за секое тело и ум

| Сара Сековска јога инструктор – Работам на себе… –...

Нови тераписки можности за лекување на дијареа, атопичен дерматитис и дисбиоза од различен причинител

| Проф. д-р Калина Гривчева Старделова Гастроентерохепатолог Клиника за гастроентерохепатологија Клинички центар Скопје Малку е познато дека дигестивниот тракт, освен основната улога во варење на хранливите материи, е место каде се наоѓаат 70 % од вкупниот број имунолошки клетки на организмот кои активно комуницираат меѓусебно и со цревната микробиота, одредувајќи начин на кој ќе се […]

Категорија: Машко здравје

август 1, 2020

Диети креирани за вашите потреби

| виш научен соработник д-р Драгица Зенделовска ONE HOSPITAL надворешен соработник од областа на нутригеномијата Ако се земе предвид дека причините за зголемена телесна тежина се различни, тогаш со сигурност можеме да заклучиме дека не постои универзална диета која може да им помогне на сите кои имаат проблем со дебелина. Популарните диети ветуваат брз резултат, […]

Категорија: Машко здравје

август 1, 2020

Што е психолошка отпорност?

| Александра Прошева-Драгоманова Клинички психолог / Гешталт психотерапевт Психолошко советувалиште Мозаик-Скопје Што е психолошка отпорност – резилиентност (отпорност на стрес и траума уште наречена и психолошки имунитет)? Психолошката отпорност (или во психологијата прифатен како поим и конструкт психолошка резилиентност) подразбира процес на добро адаптирање во тешки животни околности и трауматски случувања, трагедии, несреќи, значајни извори […]

Категорија: Машко здравје

август 1, 2020

Дискус хернија – Кога столбот на телото ќе попушти

| Иво Доневски спец. ортопед суб. траумоталог Интервертебрална хернија е состојба која се јавува како резултат на преоптоварување на пулпалното јадро низ анулусот на фиброзниот прстен. Интервертебралниот диск ги дели прeшлените во човечкиот ʼрбетен столб. Неговата функција е да обезбеди амортизација на вертебралните движења. Структура на дискот: дискот се состои од пулпарно јадро и фиброзен […]

Категорија: Машко здравје

август 1, 2020