Фармацевти
Контакт

ЗОШТО НИ СЕ СЛУЧИЈА СКОЛИОЗИ ОД ЕПИДЕМИОЛОШКИ РАЗМЕРИ И ФИЗИКАЛНА ТЕРАПИЈА КАЈ ИСТИТЕ

Коски и зглобови

ЗОШТО НИ СЕ СЛУЧИЈА СКОЛИОЗИ ОД ЕПИДЕМИОЛОШКИ РАЗМЕРИ И ФИЗИКАЛНА ТЕРАПИЈА КАЈ ИСТИТЕ

Пишува: Дијана Мариновска – Магистер физиотерапевт во педијатрија – Сопственик...

Македонски дарителски регистар за коскена срцевина (МКДРКС)

Пишува: Д-р Мери Киријас Приказната за дарителските регистри за коскена...

Артроскопија – Хирургија на коленото

Пишува: Проф. Д-р Златко Темелковски – Специјалист по ортопедија и...

Зошто раната дијагноза е од големо значење за третман на ревматолошките болести?

Пишува: Проф. Д-р Нада Марина – Ревматолог Како ревматолог бев...

Остеопороза

Д-р мед. сци. Афродита Димовска Шетлов Остеопорозата е здравствена состојба...

АРТРИТИС

Гоце Илоски Фармацевтски техничар – ПЗУ аптека Мента Фарм Прилеп...

ITB СИНДРОМ – Синдром на илиотибијален опсег

ITS (лиотибијална лента) е долга нееластична колагенска (фасција) структура, која ги преминува и зглобовите на колкот и коленото на надворешната страна на бутот. ITB-синдромот е предизвикан од прекумерна физичка активност. Симптоми: Болка на надворешната страна на коленото; Болка што се протега нагоре од надворешната страна на бутот до колкот; Болката е најтешка кога коленото се […]

Категорија: Коски и зглобови

мај 9, 2022

Цервикална спондилоза

Илија Жежов дипломиран физиотерапевт Центар за масажа и физиотерапија ФИЗИОТЕРАПЕВТ-ЗДРАВЈЕ | Спондилозата на вратниот ʼрбет е заболување што ги зафаќа најчесто вратните пршлени. Симптомите се проследени најчесто со ограничување во вртењето на вратот, болки, трнење на горните екстремитети, а може да се јави зуење во ушите и чести вртоглавици. Како причини за ова  заболување најчесто […]

Категорија: Коски и зглобови

април 1, 2022

Грбна болка

д-р Ана Мадиќ Доктор на медицина ПЗУ Поликлиника Др. Ѓоше | Развиениот нервен систем има способност да ги открива промените во организмот и во околината, да ги интерпретира и преку ефекторните органи делумно да ги контролира и да реагира на нив. Болката е универзално непријатно искуство кое е присутно во секојдневниот живот на човекот. Болката […]

Категорија: Коски и зглобови

јануари 1, 2022

Витамини и минерали

Ивана Димишкова д-р по дентална медицина | На сите ни е добро познато дека витамините и минералите се многу важни за подобрување на здравјето и одржување добар баланс во организмот кај возрасните. Повеќето луѓе мислат дека со добра исхрана внесуваат доволно количество од сите витамини и минерали кои му се потребни на организмот. Но, сепак, […]

Категорија: Коски и зглобови

август 1, 2021