Фармацевти
Контакт

Д-р Александар Митов: „Дијареата е дефинитивно еден од најчестите здравствени проблеми во глобални рамки.“

Љубопитно

Морската вода може да биде корисна за синусите поради неколку причини

Пишува: Сеида Џигал Изотоничност: Морската вода има состав на соли...

Зошто луѓето се посреќни во Лето?

Пишува: Сеида Џигал Научни студии покажале дека патувањето е една...

ПАТНИЧКА АПТЕКА ЗА НА ОДМОР

ШТО ТРЕБА ДА ПОНЕСЕТЕ НА ПАТУВАЊЕ? *ОЗНАЧЕТЕ ШТО ИМАТЕ ОД...

Мозокот: Чудотворен орган преку кој го восприемаме светот околу нас!

Пишува: Сеида Џигал Мозокот, неверојатен орган што го поседуваме, е...

Пробиотици и електролити идеална комбинација при рехидратација и дијареа

Пишува: М-р по фармација Снежана Јошковска Дијареата е состојба кога...

Заштитниот фактор е есенцијален производ што треба да го користиме за заштита на кожата од негативното влијание на сончевите зраци

Пишува: Тања Величковска Еве неколку причини зошто треба да се користи заштитен фактор: Заштита од ултравиолетните (УВ) зраци: Сончевите зраци содржат УВ-зраци, кои можат да предизвикаат оштетување на кожата. Длабинското проникнување на овие зраци во кожата може да предизвика повреди, како изгореници од сонце, стареење на кожата, хиперпигментација и дури и канцер на кожата. Заштитниот […]

Категорија: Љубопитно

јули 1, 2023

АУTИЗАМ И КОМОРБИДНИ СОСТОЈБИ

Пишува: Марија Митевска – Дипл. Инг. Биохемија и физиологија – Специјалист по биолошки науки „Ако сте сретнале едно лице со аутизам, сте сретнале едно лице со аутизам“ – е изјавата на д-р Стивен Шор, американски професор на факултет со аутизам, која во целост ги илустрира потенцијалните врски помеѓу генетските вектори, изложеноста на животната средина, аутизмот […]

Категорија: Љубопитно

јули 1, 2023

Кога одите со бебе на одмор треба да бидете добро подготвени и да носите предмети и опрема потребни за нивна безбедност и комфор.

Пишува: Сеида Џигал Еве неколку предмети што би било добро да ги носите: 01. Пелени: Осигурете се дека имате доволно пелени за целото време на одморот, вклучувајќи и неколку дополнителни во случај да биде потребно. 02. Облека и капчиња: Носете доволно облека за вашето бебе, вклучувајќи ги бенкичките, панталоните и капчињата. Земете ги предвид и […]

Категорија: Љубопитно

јули 1, 2023

МЕТАМОРФОЗА

Марта Чупевска – Млад автор на „ТРКАЛАЛАНИЦА“ од Едиција Светулка Како што во ноќта се раѓаат најсветлите идеи, така пандемијата откри многу скриени таленти. Луѓето сфатија дека дома приготвената храна знае да биде многу повкусна од купечката. Заборавените книги на рафтовите, купени пред три саема, повторно станаа актуелни. Порасна бројот на нетфликс акаунти и продажбата […]

Категорија: Љубопитно

јуни 1, 2023