Фармацевти
Контакт

Мравката-панда и гоблинот-ајкула

Љубопитно

Мравката-панда и гоблинот-ајкула

На нашата планета се идентификувани дури 1 367 555 животински...

Оскар за долговечност

Дека славата и успехот не се само „храна за егото“,...

Кравји магдонос опасен за луѓето

Во северна Америка и Канада, во Британија, Германија, Франција и...

Бактерии и габички во вашиот дом

Научниците од Универзитетот Колорадо анализирале примероци на прашина од 1...

Имплант за сеќавање

Научниците од американската организација DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency),...

Јаболката во стариот Рим

Во древниот Рим јаболката биле луксузно овошје, ценето поради аромата,...

Киселата зелка на капетанот Кук

Англискиот истражувач, морепловец и картограф Џејмс Кук (1728-1779), кој со своите истражувања повеќе придонел за Британската Империја отколку сите војни кои таа ги водела во историјата, за да го подигнел здравственото ниво на својот екипаж, ги терал да јадат кисела зелка.

Категорија: Љубопитно

октомври 28, 2015

Најбрзата птица на светот

Сивиот сокол (Falco peregrinus), кој има околу 17-19 подвидови, се смета за најбрза птица на светот.

Категорија: Љубопитно

септември 29, 2015

Имињата на диносаурусите

Ако се прашувате како диносаурусите ги добивале имињата, одговорот е едноставен.

Категорија: Љубопитно

септември 29, 2015

Кучето како терапија

Специјално обучени кучиња за терапевтски цели се дресирани за да покажат љубов на луѓето во болниците и во домовите за стари лица.

Категорија: Љубопитно

септември 29, 2015