Фармацевти
Контакт

Најстарата книжарница во светот

Љубопитно

Најстарата книжарница во светот

Во главниот град на Португалија, Лисабон, во квартот Шиаидо, книжарницата...

Грозјето на Дионис

За Дионис, старогрчкиот бог на плодноста на Земјата, вегетацијата и...

Споменик на зајакот

Во Русија зајаците се чести јунаци во преданија и бајки,...

Уредноста ја убива фантазијата?

Во книгата „Совршен неред: скриени добробити на хаосот“, авторите Ерик...

Ефект на набљудувач

Во 1964 година се случило страшно убиство на Кити Ѓеновезе...

Морален компас зад увото

Научниците од МИТ (Massachusetts Institute of Technology) тврдат дека зад...

Воден часовник

Водениот часовник е направа за мерење на времето со помош на проток на вода од сад, обично низ тесен отвор. Тоа бил најточен инструмент во широка употреба, сè до 17 век кога е заменет со многу попрецизните часовници со нишало.

Категорија: Љубопитно

август 4, 2015

Машина за миење садови

Машината за миење садови ја измислила Жозефина Кокреин во 1887 година. Пронајдокот го нудела на сопственици на хотели, скандалозно одејќи на состаноци без придружба на сопруг, брат или татко, па на крај отворила сопствена фабрика.

Категорија: Љубопитно

август 4, 2015

Морскиот сунѓер го филтрира морето

Морските сунѓери се едноставно градени повеќеклеточни организми, стари околу 650 милиони години. Ги има помеѓу 5 000 и 10 000 видови. Може да бидат зелени како салата, сино како небото, жолти како сонцето.

Категорија: Љубопитно

август 4, 2015

Болест на лудиот мед

Поради трансот во кој запаѓале консументите, римскиот историчар Плиниј го нарекувал т.н. луд мед (meli maenomenon) чудесен (miraculum melis) и меѓу првите утврдил дека потекнува од растението рододендрон (rhodos значи ружа, а dendron дрво).

Категорија: Љубопитно

јуни 23, 2015