Фармацевти
Контакт

Ултимативниот прирачник за СПФ заштита

Кожни болести

Ултимативниот прирачник за СПФ заштита

Прекумерната изложеност на ултравиолетовото (УВ) зрачење од сонцето претставува главната...

Дијагноза, третман и превенција на кожните тумори

Доц. д-р Силвија Дума Специјалист Дерматовенеролог Кожата претставува огледало на...

Себороичен Дерматитис

д-р Емилија Минова спец. по дерматовенерологија Поликлиника Рес-Хумана | Себороичниот...

Периорален дерматитис

д-р Лидија Петровска спец. дерматовенеролог Клиничка болница, Штип | Периоралниот...

Кој тип на кожа старее побрзо? Масна или сува кожа?

проф. д-р Ивица Смилковски професор по Клиничка трихологија и Акнеологија...

Непријатната егзема

м-р д-р Наташа Теовска Митревска дерматовенеролог | Атопичен дерматитис е...

Здодевниот првут

Проф. д-р Ивица Смилковски професор по клиничка трихологија и акнеологија 101 Hair Clinic | Облечете ја омилената црна маица и погледнете се последен пат во огледало пред да излезете. Наместо задоволство, белите снегулки што ги гледате на рамената и косата предизвикуваат фрустрација и непријатност. Додадете ја на тоа постојаната потреба да ја чешате главата и […]

Категорија: Кожни болести

септември 1, 2021

Црвенило и пеленски осип

Прим. д-р Лидија Бисеркоска Атанасовска дерматовенеролог Ре-Медика | Пеленскиот осип е чест кај бебињата во текот на првата година, а најчесто се јавува помеѓу 9-12 месеци и често се поврзува со постојаната влажност во пеленската регија. Може да се појави и после започнување со дохрана на бебето или доколку бебето прима антибиотици. Ретко може да […]

Категорија: Кожни болести

септември 1, 2021

Сонцето и кожата

Д-р Тања Делева Јованова Специјалист по дерматовенерологија ЈЗУ Здравствен дом – Поликлиника Драчево | Нашето тело е создадено да има голема корист од сонцето. Сончевите зраци го создаваат нашиот ритам на спиење. Имаат влијание и на расположението. Сончевите зраци ѝ помагаат на кожата во продукцијата на витамин Д, кој е неопходен за нормалната функција на […]

Категорија: Кожни болести

јули 1, 2021

Мезотерапија во третманот на алопеција

Д-р Коста Новаковиќ Спец. по дерматовенерологија | Алопецијата претставува губење на коса или на нејзиниот квалитет по што влакната ослабуваат и паѓаат, зад себе оставајќи зони без коса, кршливи влакна или генерализирано ретчење. Причините се многубројни, во најчести ги вбројуваме стресот, хормоналниот дисбаланс, староста, генетските фактори, внес на некои лекови (стероиди), болест, животни навики, психолошки […]

Категорија: Кожни болести

јули 1, 2021