Фармацевти
Контакт

Како до мирен сон за бебињата и мајките

Бременост и породување

Како до мирен сон за бебињата и мајките

Д-р Ирена Вељковиќ Кај младото доенче најчестата причина за вознемиреност...

Како да се излекува неплодноста и кои испитувања треба да се преземат

Дијагнозата на неплодноста е половина решение Д-р Тихомир Златановски Специјалист...

Анамнеза и дијагностика на тироидните заболувања

Улогата на пациентот и докторот Д-р Александра Лазаревска-Давитков ПЗУ „ДСГ...

Пробиотици – што секоја мајка треба да знае

д-р Лидија Којиќ, спец. педијатар, ПЗУ „Д-р Којиќ“ | Прашање:...

BETTY мама – Прво тромесечје од бременост

д-р Сања Бојчева доктор по медицина ПЗУ „Др Катица“, Демир...

Мајчино млеко и придобивките од него

Д-р Драгана Емел Маркоска спец. педијатар ПЗУ Старс Медика | Доењето е најздравиот  и најдобриот почеток на исхрана кој може да му го овозможите на вашето бебе. Се препорачува доколку се мајките во можност да се спроведува ЕКСКЛУЗИВНО доење, т.е. во првите шест месеци  бебињата да бидат само на доење. Предностите на доењето се: Ја […]

август 1, 2021

Интолерантност на лактоза

д-р Александар Митов | Интолерантноста на лактоза е проблем кој се јавува кај сè поголем број на луѓе. За многумина, ова можеби претставува „модерен“ проблем или проблем на денешницата, но интолерантноста на лактоза е реална, честа и стара појава. Понекогаш воочувањето и откривањето на ваквата состојба може да е отежнато и збунувачки за многумина. Не […]

август 1, 2021

Бременост и употреба на витамини и минерали

Др. Абдијер Билали-Веапи спец.гинеколог-акушер Гинеколошка Ординација “Хера“, Гостивар | Примарна  здравствена заштита на бремената жена обезбедува лекар акушер-гинеколог од примарниот сектор, кој е способен да дава пренатална нега. Пренаталната нега има главен цел да се одржи општото здравје и благосостојбата на трудницата, на плодот/новороденчето, како и на целата семејство. Во последните три децени, во светот […]

јуни 1, 2021

Важност на детекција на 22q11.2 Ди Џорџ синдром во пренатална дијагностика

Дона Коцевски биолог, Геномикс | Во последните години кај бремените жени се воведени нови начини за детекција на најчестите генетски аномалии, користејќи ја слободната фетална ДНК која се наоѓа во мајчината крв. На тој начин директно од мајчината крв можеме да ги детектираме генетските аномалии со точност приближно иста како и кај амниоцентезата (>99 %) […]

мај 1, 2021