Фармацевти
Контакт

7 најдобри пробиотични „бактерии“

Додатоци во исхрана

7 најдобри пробиотични „бактерии“

Како да одбереме пробиотик со бактерии кои се за нашата...

Се подготвувате за патување?

Д-р Андреа Пуздерлиски Патувачката дијареја е еден од најчестите здравствени...

Како до мирен сон за бебињата и мајките

Д-р Ирена Вељковиќ Кај младото доенче најчестата причина за вознемиреност...

Цревниот микробиом и ХMO

Што е ХМО и од што се состои? ХМО се...

НАЈДОБРИТЕ МУЛТИВИТАМИНИ ЗА МАЖИ И ЖЕНИ

Мажите треба да бараат мултивитамини кои содржат некоја комбинација од:...

Ferozomal во третман на недостаток на железо

Што претставува FEROZOMAL? Ferozomal претставува додаток во исхраната, спа- куван...

Зошто уринарните инфекции се почести кај жените?

Др. Горан Стевчевски Добро познато е дека уринарните инфекции се почести кај жените. Една од причините за зголемената инциденца на уринарни инфекции кое важи како генерално правило зошто уринарните инфекции се почести кај жените во секое доба од животот е должината на уретрата која е значајно помала и порамна во однос на мажите. Овој податок […]

Категорија: Додатоци во исхрана

мај 6, 2022

Природни имуностимуланси против сезонски вирози и зајакнување на имунитетот

Весна Ставрова м-р по фармација | Сезоната на вирусни и бактериски инфекции е во полн ек, а погодени се сите  старосни групи, од најмладата до најстарата генерација. Факт е дека тие почесто се јавуваат во овој период од годината, кога поради пониските температури повеќе време поминуваме во затворени  и затоплени простории каде доаѓаме во контакт […]

Категорија: Додатоци во исхрана

март 1, 2022

Нискокалорични и здрави оброци на вашата трпеза

Емилија Спасовска Мојсовска магистер по нутриционизам | Мои  предлози  за оброци  кои се нискокалорични,  а  може да бидат  присутни  на  новогодишната трпеза се следниве: 1.Печурки со спанаќ Потребни состојки: Праз или кромид по желба 150 г спанаќ 200 г печурки магдонос лук Начин на подготовка: Исчистете ги и исечкајте ги печурките и ставете ги да […]

Категорија: Додатоци во исхрана

март 1, 2022

Цинк – важен минерал за здравјето

Ивана Димишкова д-р по дентална медицина | Цинкот е важен минерал чие присуство во нашето тело е неопходно за нормално функционирање на повеќе од 300 ензими. Исто така, игра важна улога во синтезата на ДНК, клеточната делба и клеточниот метаболизам. Неопходен е за синтеза на протеини и на тој начин го поттикнува правилниот раст и […]

Категорија: Додатоци во исхрана

март 1, 2022