Фармацевти
Контакт

НЕГА НА ВАШЕТО БЕБЕ: Совети за Нега и Безбедност

Бременост и породување

НЕГА НА ВАШЕТО БЕБЕ: Совети за Нега и Безбедност

Пишува: Тања Величковска – Доктор по општа медици Доаѓањето на...

Подготовка за бременост и надзор во текот на 9 месеци

Пишува: Д-р Ирена Гошева – Гинекологија и акушерство – ONE...

Вежбајте во текот на бременоста внимателно и умерено.

Зајкнете ги мускулите за полесна бременост, и направете ја бременоста...

Суплементација во бременост

Пишува: Гинеколог Акушер Д-р М-р Симонида Котларова Попоска Здрава и...

Перимено, мено и постменопауза – Клинични аспект

Влатко Грозданов Специјалист по гинекологија и акушерство Перименопаузата, нејзините симптоми,...

Како до мирен сон за бебињата и мајките

Д-р Ирена Вељковиќ Кај младото доенче најчестата причина за вознемиреност...

Како да се излекува неплодноста и кои испитувања треба да се преземат

Дијагнозата на неплодноста е половина решение Д-р Тихомир Златановски Специјалист по гинекологија и акушерство Современиот начин на живеење донесе големи проблеми со зачнувањето. Бројот на пациенти е голем и сѐ повеќе се бара помош од стручни гинеколози за остварување на бременоста. Се смета дека има неплодност ако по 12-18 месеци нормален активен интимен однос, не […]

јуни 1, 2022

Анамнеза и дијагностика на тироидните заболувања

Улогата на пациентот и докторот Д-р Александра Лазаревска-Давитков ПЗУ „ДСГ медикал“ Тироидната жлезда е ендокрина жлезда, односно жлезда со внатрешно лачење, чија примарна функција е производство на тироидните хормони тријодтиронин, тироксин и пептиден хормон – калцитонин. Анатомски таа е локализирана непосредно под гркланот од двете страни на душникот. Составена е од од два лобуса, десен […]

јуни 1, 2022

Пробиотици – што секоја мајка треба да знае

д-р Лидија Којиќ, спец. педијатар, ПЗУ „Д-р Којиќ“ | Прашање: „Бактериите ни се непријатели, нè напаѓаат и мораме сите да ги убиваме со антибиотици?“ Одговор: НЕ! Оваа реченица припаѓа на почетокот на минатиот век. Сега имаме многу поголеми и подетални сознанија за бактериите и знаеме дека добар дел од нив не само што не се […]

февруари 1, 2022

BETTY мама – Прво тромесечје од бременост

д-р Сања Бојчева доктор по медицина ПЗУ „Др Катица“, Демир Капија | Првото тромесечје од бременоста ги опфаќа првите три месеци од бременоста, односно првите тринаесет недели од ембрионалниот развој на плодот. Периодот на ембриогенеза трае од моментот на оплодување, односно фертилизација до 10. гестациска недела, по што следува  феталниот период, односно периодот на развој […]

ноември 1, 2021