Фармацевти
Контакт

МОРАЧ

Билки

МОРАЧ

Морачот е повеќегодишна зелјеста билка со силен и пријатен мирис....

БОСИЛЕК

Ароматичниот босилек е нараскинливо поврзан со бројни народни верувања и...

МЕЧКИН ЛУК

Мечкиниот лук е повеќегодишна билка, висока помеѓу 20 и 50...

Оригано

Риганот е повеќегодишно  зелјесто растение со хоризонтален ризом, ароматичен мирис...

Тимијан

Тимијан е полугрмушка висока меѓу 20 и 30 сантиметри. Минатогодишните...

ЧИЧОК

Германскиот лекар и ботаничар Инглберт Хамфер го открил гинкото во...

Селен

Селенот е медитеранско растение кое Римјаните го донеле во западна и северна Европа. Расте како самоник по планините на јужна Европа, посебно во италијанската провинција Лигурија по која го добил името Ligusticum. Во народната медицина се употребува кај болести на црниот дроб и стомачни слабости, се смета дека го помага варењето, кај гихт, ревма, уринарни проблеми, раст на косата и ублажување на мигрени предизвикани од пореметена работа на бубрезите.

Категорија: Билки

септември 1, 2017

ГИНКО

Германскиот лекар и ботаничар Инглберт Хамфер го открил гинкото во 1690 година во Нагасаки. Гинко е име кое Хамфер го слушнал од своите пријатели Јапонци (ginkyo – сребрена кајсија).

Категорија: Билки

август 1, 2017

Ноќниче

Содржи танини, флавоноиди, тритерпенски киселини и слуз, а изолиран е и ханерол кој поседува антитуморска активност. Во Германија чајот од ноќниче се користи за бениген аденом на простатата и пречки при мокрењето

Категорија: Билки

јули 1, 2017

Кантарион

Чајот од кантарион се користи како диуретик и во лекување на разни состојби, од несоница до гастритис. Благотворно дејствува кај менструални болки, депресивни состојби, пореметувања во расположението во менопауза, несоница, гастритис и чир на желудникот, болести на црниот дроб, воспаленија на мочниот меур, ноќно мокрење кај деца и инфекции на усната празнина.

Категорија: Билки

јануари 3, 2017