Фармацевти
Контакт

Прва трансплантација на череп

Љубопитно

Прва трансплантација на череп

Првата трансплантација на череп е направена во 2015 година и...

Икање во бременост

Некогаш на прв поглед бесмислените тврдења можат да се покажат...

Реконструкција на светско чудо

Се планира реконструкција на едно од седумте светски чуда, Колосот...

Колку струја трошат полначите

Живееме во време на мобилни уреди кои ги полниме преку...

Опасен лак за нокти

На американскиот Универзитет Дјук ги истражувале хемикалиите кои ги содржат...

Растенија отровни за кучињата

Алое вера, позната по благотворните својства за луѓето, е токсична...

Мравката-панда и гоблинот-ајкула

На нашата планета се идентификувани дури 1 367 555 животински видови, но и понатаму се откриваат нови, досега непознати, меѓу кои има многу необични.

Категорија: Љубопитно

ноември 23, 2015

Оскар за долговечност

Дека славата и успехот не се само „храна за егото“, туку и формула за подолг живот, покажала студијата „Оскар“, која ја истражувала долговечноста на добитниците на престижната награда која американската Академија за филмски уметности и науки ја доделува од 1929 година.

Категорија: Љубопитно

ноември 23, 2015

Кравји магдонос опасен за луѓето

Во северна Америка и Канада, во Британија, Германија, Франција и Белгија, но и Србија, Хрватска, БиХ и Словенија, се проширила штетна и агресивна билка Heracleum mantegazzianum (на англиски Giant Hogweed), позната и како гигантски свински плевел, или гигантски кравји магдонос, која е многу опасна за луѓето.

Категорија: Љубопитно

октомври 28, 2015

Бактерии и габички во вашиот дом

Научниците од Универзитетот Колорадо анализирале примероци на прашина од 1 200 куќи и станови и откриле дека во просечно домаќинство живеат околу 2 000 видови габички и околу 7 000 видови бактерии.

Категорија: Љубопитно

октомври 28, 2015