Фармацевти
Контакт

Имплант за сеќавање

Љубопитно

Имплант за сеќавање

Научниците од американската организација DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency),...

Јаболката во стариот Рим

Во древниот Рим јаболката биле луксузно овошје, ценето поради аромата,...

Киселата зелка на капетанот Кук

Англискиот истражувач, морепловец и картограф Џејмс Кук (1728-1779), кој со...

Најбрзата птица на светот

Сивиот сокол (Falco peregrinus), кој има околу 17-19 подвидови, се...

Имињата на диносаурусите

Ако се прашувате како диносаурусите ги добивале имињата, одговорот е...

Кучето како терапија

Специјално обучени кучиња за терапевтски цели се дресирани за да...

Најстарата книжарница во светот

Во главниот град на Португалија, Лисабон, во квартот Шиаидо, книжарницата Бертранд работи без прекин од 1732 година и се смета за најстара книжарница во светот.

Категорија: Љубопитно

септември 29, 2015

Грозјето на Дионис

За Дионис, старогрчкиот бог на плодноста на Земјата, вегетацијата и уживањата, се поврзува дионизискиот култ, кој се толкува како култ на одгледување винова лоза и добивање вино.

Категорија: Љубопитно

септември 29, 2015

Споменик на зајакот

Во Русија зајаците се чести јунаци во преданија и бајки, а една легенда вели дека во 1825 година еден зајак му го спасил животот на славниот Пушкин.

Категорија: Љубопитно

август 25, 2015

Уредноста ја убива фантазијата?

Во книгата „Совршен неред: скриени добробити на хаосот“, авторите Ерик Абрахамсон и Давид Фридмен, развиле теорија според која нередот е одлика на паметните луѓе, а креативноста избива од хаосот, додека уредноста ја убива фантазијата.

Категорија: Љубопитно

август 25, 2015