Фармацевти
Контакт

Град на елени

Љубопитно

Град на елени

Во јапонскиот град Нара покрај 300000 луѓе живеат и повеќе...

Експеримент на конформизам

Социјалниот психолог Соломон Аш уште во 1951 година во славниот...

Молекулот 6S го редуцира изумирањето на мозочното ткиво

Научниците од Универзитетот Небраска-Линколн и Националниот универзитет во Јапонија го...

Бело џуџе

Неодамна во соѕвездието Драко, кое е околу 1200 светлински години...

Пријателство меѓу животните

Кравите, лилјаците, слоновите, шимпанзата и делфините склопуваат долгорочни пријателства од...

Тајната на розевото езеро

Светлорозевата боја на езерото Хилер во западна Австралија со години...

Подводни планини

Од дното на океанот на нашата планета се издигнуваат стотина илјади подводни планини, од кои до сега се истражени околу 300. Меѓу нив е и огромен подводен планински венец југозападно од Јужноафриканската Република, кој по изгледот потсетува на Алпите.

Категорија: Љубопитно

мај 10, 2016

Бактерија која јаде пластика

Научниците од Јапонија ја изолирале бактеријата Ideonela Sakaiensis која ја разложува пластичната маса така што ја користи како извор на енергија. Оваа бактерија ја „јаде“ пластиката, користејќи два ензима со чија помош го хидролизира PET (полиетилен терфталат), материјалот кој најмногу се користи за производство на пластична амбалажа.

Категорија: Љубопитно

мај 10, 2016

Прво животно на Земјата

Новите генетски и палеонтолошки наоди кои ги пронашле истражувачите од Масачусетскиот технолошки институт покажале дека најверојатно прво животно на светот е обичен морски сунѓер.

Категорија: Љубопитно

март 25, 2016

Зошто прстите се збрчуваат од вода?

Некогаш се мислело дека прстите, кои долго време биле изложени на вода, се збрчкуваат зашто кожата „ја апсорбира водата“, а тогаш еволутивниот биолог Том Смалдерс од Универзитетот во Њукасл развил нова теорија која вели дека тие брчки, всушност, помагаат во истекувањето на водата од прстите и прават прстите да бидат помалку лизгави (како шарата на автомобилските гуми).

Категорија: Љубопитно

март 25, 2016