Фармацевти
Контакт

Значење на смеењето

Љубопитно

Значење на смеењето

Тоа дали смеењето е искрено, неискрено, цинично, саркастично, спонтано, извештачено,...

Загрозени мршојадци

Од 22 вида птици мршојадци, колку ги има во светот,...

Работа како дворски шут

Ниеден дворец во средниот век не можел да се замисли...

Дрво на смртта

Најотровното дрво на светот Hippomane mancinella е толку отровно што...

Сумерски совети

Помеѓу реките Тигар и Еуфрат во Месопотамија, се развила прочуената...

Град на елени

Во јапонскиот град Нара покрај 300000 луѓе живеат и повеќе...

Експеримент на конформизам

Социјалниот психолог Соломон Аш уште во 1951 година во славниот „експеримент на конформизам“ испитал колку ставовите и одлуките на групите влијаат на поединците.

Категорија: Љубопитно

јуни 9, 2016

Молекулот 6S го редуцира изумирањето на мозочното ткиво

Научниците од Универзитетот Небраска-Линколн и Националниот универзитет во Јапонија го развиле молекулот 6S, кој може да го редуцира изумирањето на мозочното ткиво за дури 66%, што се потврдило на испитување на мозочното ткиво на глушец кој преживеал мозочен удар.

Категорија: Љубопитно

јуни 2, 2016

Бело џуџе

Неодамна во соѕвездието Драко, кое е околу 1200 светлински години оддалечено од нашата галаксија, е откриена мала ѕвезда т.н. „бело џуџе“ и е наречена Докс.

Категорија: Љубопитно

јуни 2, 2016

Пријателство меѓу животните

Кравите, лилјаците, слоновите, шимпанзата и делфините склопуваат долгорочни пријателства од кои некои траат и цел живот. Кога кравата ќе се одвои од крава со која била на пасење, нејзиното ниво на стрес расте, а приносот на млеко се намалува.

Категорија: Љубопитно

јуни 2, 2016