Фармацевти
Контакт

Најбрзата птица на светот

Љубопитно

Најбрзата птица на светот

Сивиот сокол (Falco peregrinus), кој има околу 17-19 подвидови, се...

Имињата на диносаурусите

Ако се прашувате како диносаурусите ги добивале имињата, одговорот е...

Кучето како терапија

Специјално обучени кучиња за терапевтски цели се дресирани за да...

Најстарата книжарница во светот

Во главниот град на Португалија, Лисабон, во квартот Шиаидо, книжарницата...

Грозјето на Дионис

За Дионис, старогрчкиот бог на плодноста на Земјата, вегетацијата и...

Споменик на зајакот

Во Русија зајаците се чести јунаци во преданија и бајки,...

Уредноста ја убива фантазијата?

Во книгата „Совршен неред: скриени добробити на хаосот“, авторите Ерик Абрахамсон и Давид Фридмен, развиле теорија според која нередот е одлика на паметните луѓе, а креативноста избива од хаосот, додека уредноста ја убива фантазијата.

Категорија: Љубопитно

август 25, 2015

Ефект на набљудувач

Во 1964 година се случило страшно убиство на Кити Ѓеновезе од Њујорк, која била избодена на улица додека од прозорецот таа страшна сцена ја набљудувале нејзини 38 соседи.

Категорија: Љубопитно

август 4, 2015

Морален компас зад увото

Научниците од МИТ (Massachusetts Institute of Technology) тврдат дека зад десното уво може да се лоцира „морален компас“.

Категорија: Љубопитно

август 4, 2015

Воден часовник

Водениот часовник е направа за мерење на времето со помош на проток на вода од сад, обично низ тесен отвор. Тоа бил најточен инструмент во широка употреба, сè до 17 век кога е заменет со многу попрецизните часовници со нишало.

Категорија: Љубопитно

август 4, 2015