Фармацевти
Контакт

Микронизиран диосмин во третманот на хронична венска болест (ХВБ) според медицина базирана на докази

Женско здравје

14 јуни – Светски ден на крводарителство

| Секоја година во целиот свет се одбележува Светскиот ден...

Вежби по породувањето

| Вежби по породувањето Физичката активност е корисна навика во...

Младоста е убава, но не трае вечно

| Младоста е убава, но не трае вечно Не очајувајте...

Кога љубомората ја гуши љубовта

| д-р Александра Прошева ПЗУ ПОЛИКЛИНИКА Д-Р ПАВЛОВ Љубомората е...

ХИПЕРЛИПИДЕМИИ – Најважниот фактор на ризик за кардиоваскуларните заболувања

| м-р фармацевт Соња Пецевска Холестеролот е материја којашто е нормална составна компонента...

Неинванзивно пренатално тестирање

| биолог, Дона Коцевски ГЕНОМИКС, СКОПЈЕ Неинвазивото пренатално тестирање – НИПТ (NIPT, noninvasive prenatal testing), понекогаш нареченo „неинвазивен пренатален скрининг − НИПС“ (NIPS, noninvasive prenatal screening) претставува метод за одредување на ризикот од присуство одредени генетски абнормалности кај фетусот. Со овој тест се испитуваат мали фрагменти на вонклеточна ДНК (cfDNA, cell-free DNA) кои циркулираат во […]

Категорија: Женско здравје

февруари 1, 2020

Обединети против ракот

| прим. д-р Добрила Андоновска СПЕЦИЈАЛИСТ ПО ПЛАСТИЧНА И РЕКОНСТРУКТИВНА ХИРУРГИЈА ВО „ONE-HOSPITAL“ ТЕТОВО По повод 4 февруари, Светскиот ден за борба против ракот, тргајќи ги настрана статистиките и застрашувачките податоци, решивме да споделиме неколку информации во врска со хемотерапијата – лекување кое е дел од самата борба со оваа глобална и брзорастечка епидемија. За […]

Категорија: Женско здравје

февруари 1, 2020

Магнезиум во бременост

| Магнезиумот често нарекуван „најженскиот елемент“  e меѓу еден од најценетите микроелементи  за време на бременост, одговорен за растежот и развитокот на плодот во сите негови етапи. Доволните количини во организмот можат да го направат износувањето на бременоста полесно, а од друга страна неговиот дефицит може да доведе до тешка бременост со последици врз здравјето […]

Категорија: Женско здравје

јануари 1, 2020

Детоксикација на организмот по празниците

Дипл.фармацевт Апостолова Катерина Аптека Хигија Фарм – Кочани | Секоја година празничната атмосфера не може да биде целосна без празничните специјалитети. Но, прејадувањето и пиењето алкохол за време на празниците не влијаат само на нашата фигура, туку ги зголемуваат и вредностите на штетните материи во организмот. Црниот дроб, белите дробови, бубрезите, цревата и кожата, сите […]

Категорија: Женско здравје

јануари 1, 2020