Фармацевти
Контакт

Колку струја трошат полначите

Љубопитно

Колку струја трошат полначите

Живееме во време на мобилни уреди кои ги полниме преку...

Опасен лак за нокти

На американскиот Универзитет Дјук ги истражувале хемикалиите кои ги содржат...

Растенија отровни за кучињата

Алое вера, позната по благотворните својства за луѓето, е токсична...

Мравката-панда и гоблинот-ајкула

На нашата планета се идентификувани дури 1 367 555 животински...

Оскар за долговечност

Дека славата и успехот не се само „храна за егото“,...

Кравји магдонос опасен за луѓето

Во северна Америка и Канада, во Британија, Германија, Франција и...

Бактерии и габички во вашиот дом

Научниците од Универзитетот Колорадо анализирале примероци на прашина од 1 200 куќи и станови и откриле дека во просечно домаќинство живеат околу 2 000 видови габички и околу 7 000 видови бактерии.

Категорија: Љубопитно

октомври 28, 2015

Имплант за сеќавање

Научниците од американската организација DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency), кои ги истражуваат пореметувањата во мозокот, работат на усовршување на имплант за мозок кој би требало да помогне во враќање на сеќавањата кај лицата кои боледуваат од Алцхајмер или деменција.

Категорија: Љубопитно

октомври 28, 2015

Јаболката во стариот Рим

Во древниот Рим јаболката биле луксузно овошје, ценето поради аромата, убавината и благиот вкус.

Категорија: Љубопитно

октомври 28, 2015

Киселата зелка на капетанот Кук

Англискиот истражувач, морепловец и картограф Џејмс Кук (1728-1779), кој со своите истражувања повеќе придонел за Британската Империја отколку сите војни кои таа ги водела во историјата, за да го подигнел здравственото ниво на својот екипаж, ги терал да јадат кисела зелка.

Категорија: Љубопитно

октомври 28, 2015